The Brief

University of Nottingham’s GlaxoSmithKline Carbon Neutral Laboratory is a highly sustainable development, constructed entirely from natural materials. The landmark lab houses state-of-the-art teaching and research facilities and a communal winter garden, and Luxonic were tasked with implementing an innovative lighting and control solution to supplement the Carbon Neutral project’s sustainability.

The Innovation

With energy efficiency the main priority, Luxonic recommended the use of its Skylux® UD, Slimlux® D61, and Hi Mount ranges for the University’s almost wholly wooden development. Ideal for communal areas, Hi Mount pendant luminaires were installed within the winter garden and circulation spaces, Slimlux® were incorporated into the laboratory’s integrate service rafts and office spaces, along with Skylux® UD in circulation spaces and teaching areas. Each luminaire was linked to an Ethernet2DALI control system, with intelligent technology bolstering GSK’s overall energy savings.

The Result

Thanks to Luxonic’s low-powered LED luminaires, the University of Nottingham’s Carbon Neutral Laboratory conducts ground-breaking chemical research in facilities lit by incredibly energy efficient luminaires. The University’s overarching goal is to eventually achieve ‘Outstanding’ BREEAM accreditation, which Luxonic’s innovation in lighting and controls will surely help deliver.