The Brief

Embarking upon the construction of a new £250 million build, Alder Hey Children’s Hospital sought to create a fresh feel within state-of-the-art facilities that now stand as Europe’s only hospital located in a park. Over 1,000 former and current patients contributed design ideas to the Alder Hey in the Park project, with the eventual layout based upon a flower drawing. Looking to ground its nature-inspired design in sustainable solutions fit for the multifaceted needs of a hospital environment, Alder Hey teamed up with Luxonic to implement an overhead bed light solution throughout six spacious wards and multiple private patient rooms.

The Innovation

Luxonic developed the AREZZO hospital bedhead luminare to be deployed above 270 beds within the new hospital site, with simple installation a priority. The wall-mounted AREZZO bedhead system functions as a dual light source with digital dimming, complete with both uplight and down-lit options. The latter configuration aids medical staff with examinations and allows young patients or visitors to read in reduced daylight. Its compact size and design prevents the placement of objects along the top surface, whilst scratch and impact-resistant polycarbonate lenses further ensure AREZZO as a damage-proof lighting solution ideal for busy wards and treatment rooms.

The Result

Treating over 275,000 young people and children per year, Alder Hey Children’s Hospital now provides comprehensive care in one of Europe’s most sustainable 24-hour hospitals. With the AREZZO bedhead system in place across the park-based site, Luxonic was able to develop and supply a lighting solution to meet the needs of the construction specialists undertaking the new build, and the doctors, nurses, patients and visitors that now populate Alder Hey in the Park’s wards.